Als je een auto van de zaak rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Bijtelling is een belasting die wordt berekend op het privégebruik van een zakelijke auto. Het is belangrijk om de bijtelling correct te berekenen, omdat dit invloed kan hebben op je financiële situatie. In deze blog leggen we uit hoe de bijtelling werkt en hoe je deze kunt berekenen, zodat je een goed inzicht hebt in de kosten van je auto van de zaak.
Hoe werkt bijtelling?
Bijtelling is van toepassing wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt. De Belastingdienst beschouwt het privégebruik van de auto als een vorm van inkomen, waarover je belasting moet betalen. De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage.
Berekenen van de bijtelling:
Het berekenen van de bijtelling kan soms complex lijken, maar met de juiste informatie is het goed te doen. Hier is een eenvoudige stappenplan om de bijtelling te berekenen:
- Bepaal het bijtellingspercentage: Het bijtellingspercentage wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot en de datum van eerste toelating van de auto. De Belastingdienst publiceert jaarlijks een overzicht met de bijtellingspercentages.
- Vind de cataloguswaarde: De cataloguswaarde is de oorspronkelijke nieuwprijs van de auto inclusief opties en accessoires, maar exclusief BTW en BPM.
- Vermenigvuldig de cataloguswaarde met het bijtellingspercentage: Dit geeft het bedrag van de jaarlijkse bijtelling.
Wat is bijtelling voor een leaseauto?
Bijtelling voor een leaseauto werkt op dezelfde manier als bijtelling voor een auto van de zaak. Het verschil is dat bij een leaseauto de bijtelling gebaseerd is op de cataloguswaarde en niet op de aanschafprijs, omdat je de auto niet zelf aanschaft. De leasekosten worden meegenomen in de berekening van de bijtelling.
Hoe wordt de bijtelling berekend?
De bijtelling wordt maandelijks berekend over het bedrag van de jaarlijkse bijtelling. Dit bedrag wordt vervolgens bij je inkomen opgeteld en belast volgens het geldende belastingtarief. Het exacte bedrag van de bijtelling kan variëren, afhankelijk van je inkomen en het belastingtarief waaronder je valt.
Netto bijtelling berekenen:
Wil je weten wat de netto bijtelling voor jouw situatie is? Dan is het belangrijk om rekening te houden met je belastingschijf. De bijtelling wordt namelijk belast tegen het tarief dat bij jouw inkomen hoort. Door de bijtelling te vermenigvuldigen met het belastingtarief kun je de netto bijtelling berekenen.
Heb je nog vragen over de bijtelling voor je auto van de zaak? Laat het ons gerust weten.