Autobedrijf DN

Hoeveel profiel moet een autoband hebben?

Home – Single Post

Als je de veiligheid en prestaties van je auto wilt waarborgen, dan is het essentieel om aandacht te besteden aan het profiel van je banden. Het profiel van een band speelt een cruciale rol in het bieden van grip op de weg, het afvoeren van water en het voorkomen van aquaplaning. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijke aspecten van bandenprofiel en de minimale profieldiepte die je in acht moet nemen.

Het belang van een goede profieldiepte van banden

Het profiel van een band wordt gevormd door de groeven en lamellen in het loopvlak. Deze structuur zorgt voor de grip van de band op het wegdek. Bij regenachtige omstandigheden is het profiel van je banden van cruciaal belang, omdat het water tussen de band en het wegdek moet worden afgevoerd om slippen te voorkomen. Bij de profieldiepte van nieuwe banden hoef je je daarover geen zorgen te maken. Een versleten of ondiep profiel kan daarentegen zorgen voor een verminderde grip en een verhoogd risico op aquaplaning. Het is daarom van groot belang om regelmatig de profieldiepte van je banden te controleren.

Minimale profieldiepte van winterbanden en zomerbanden

De minimale profieldiepte van banden is vastgelegd in de wet en kan variƫren afhankelijk van het type band en de weersomstandigheden. In Nederland is de minimale profieldiepte voor zomerbanden 1,6 mm. Echter, voor optimale veiligheid wordt geadviseerd om je banden te vervangen wanneer de profieldiepte onder de 2 mm komt. De minimale profieldiepte voor winterbanden bedraagt 4 mm. Zelf de profieldiepte van je banden meten is overigens heel eenvoudig. Dat doe je gewoon met behulp van een profieldieptemeter, die te koop is in de meeste auto-onderdelenwinkels.

De APK en je bandenprofiel

Bij de jaarlijkse APK is je bandenprofiel controleren ook een essentieel onderdeel. De minimale profieldiepte voor APK is 1,6 mm voor zomerbanden. Indien je banden deze minimale eis niet halen, kan dit tot gevolg hebben dat je voertuig wordt afgekeurd. Het kan dus slim zijn om voor de keuring zelf de profieldiepte van je banden te meten en versleten exemplaren alvast te vervangen. Vergeet niet dat veiligheid voorop staat en dat de optimale profieldiepte van nieuwe banden zorgt voor de beste grip op de weg.

ABOUT US

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

LATEST BLOG

FOLLOW US:

Meer weten over dit product?

Vragen over dit product? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Of neem contact met ons op via:

× Hoe kan ik je helpen?